Bizalmat építünk

Az ember társas lény. Kapcsolataink gyógyító erővel bírnak. Sokaknak problémát jelent, hogy éljenek vele. Vannak, akik az hiszik, hogy rokonszenvük kifejezése a gyengeség jele. Kultúránkban a hatalom érvényesítésnek gazdagabb eszköztára van, mint az egyensúly fenntartásának. Az adok, kapok típusú licitálás felső határa ott ér véget, ahol már magunkon érezzük ennek káros, ártó voltát.  Sokan nem tudják, hogy fejezzék ki megbecsülésüket, együttműködési szándékukat, „keresztényi emberszeretetüket”. Annak ellenére, hogy az elismerés, a jó szó viselkedésünk legfontosabb hajtóereje. A gesztusok másokat is ebbe az irányba ösztönöznek. Ezekre alapozódik Én képünk, önértékelésünket, biztonságérzetünk. Arra ösztönöznek, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket, mert így biztosabb az érvényesülésünk, és egyensúlyban vagyunk önmagunkkal, és környezetünkkel. A szociálpszichológia szerint a valahova tartozás igénye, - a megértés, - a kontroll, - az én felnagyítása, - és a bizalom lesz, az, ami ebben a támaszunk lehet. https://www.gondolatolvasas.hu/erdekessegek/gyogyito-kapcsolatok/ Nem hiszem, hogy a többség tudományos alapossággal szervezi életét, ezért jó, ha tudjuk, hogy van ennek egy nagyon egyszerű eszköztára. Az első, és talán a legfontosabb a meghallgatás igénye.  Mindenki arra vágyik, hogy ne vágjanak a szavába, ha mond valamit. - Tudom ez nagyon nehéz ügy, mert vannak a kik nem képesek abbahagyniMegjegyzem. Nem kell mindenkivel szemben megértőnek, együttműködőnek lenni. sokak közelsége feszültséget gerjeszt, leszívja energiáinkat. Benyomásink kitűnő iránytűt adnak életünkhöz. Hallgathatunk rájuk. Az első benyomásra is. - A meghallgatás vezet a megértéshez. A megértéshez, amihez csak empátiával jutunk el. Éljük bele magunkat a másik helyzetébe. Ne akarjuk igazságunkat ráerőltetni másokra. Az emberi kapcsolatokban ilyen teljesség nem is létezik. Ha mégis, ott a háttérben hatalmi tényezők vannak. Ha ez a kölcsönös tiszteletre épül, akkor semmi gond.

A kérdés az, hogy fejezzük ki bizalmunkat:

Dr. John Gottman és dr. Julie Schwartz Gottman 35 éve élnek boldog házasságban, közel ötven éve kutatják a párkapcsolatokat, és karrierjük során több mint 40 ezer párt vizsgáltak már. Elárulták a CNBC oldalán, hogy mi az az egy szó, amit a boldog kapcsolatban élők gyakran használnak. Bár minden viszony egyedi, mindegyiknek megvannak a maga kihívásai, egy dolog szinte minden párban közös: az, hogy megbecsülésre vágynak. Azt szeretnék, hogy igazán lássák őket partnereik, visszajelzést kapjanak, és elismerést a cselekedeteikért. Egy virágzó kapcsolathoz elengedhetetlen a megbecsülés és az is, hogy ne csak azt vegye észre az ember, amit a társa rosszul, vagy amit nem csinál, hanem azt is, amit jól. Éppen ezért a köszönöm szó a boldog kapcsolatok egyik alapköve.

Úgy gondolom, hogy a „köszönöm” nem csak a szoros kapcsolatban állók varázs szava. Megköszönöm, ha úgy érzem kaptam valamit.  Az adok kapok ott van minden emberi érintkezésben, és ez fogja erősíteni a valahova tartozásunk érzését, - a megértést, - a kontroll, - az énünket, - és a bizalomunkat. Ezzel máris a tudomány szintjére emeltük kapcsolataink egy részét. Arra azért vigyázzunk, hogy az ehhez kötődő érzelemkifejezés a mosoly legyen. Tudom sokan fogcsikorgatva fejezik ki köszönetüket. Meggyőződésem, hogy a köszönömnek, mint udvarias gesztusnak helye van társas érintkezésünkben.

A köszönöm, és a mosoly életünk része. A távol keleti kultúrák fontos eleme. Ott nagyobb szerepe van a közösségeknek, mint saját individualizálódott kultúránkban. Ha figyelmesen nézünk a világba, látható módon társadalmi méretekben eredményesebbek.

 

 

Elérhetőség

gondolatolvasás
5085 Rákóczifalva Rózsa út 5/a

20 3398345

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode