A gyógyító beszéd

a boldogság titka a beszélgetés

 

A beszéd a legfontosabb emberi kommunikációs eszköz. Semmi mással nem helyettesíthető. Számos formája van az udvarias megszólalástól kezdve a tudományos előadásig. Félreérthetetlenül jelzi szándékainkat, céljainkat, akaratunkat, érzelmeinket, mindazt, ahogy világról gondolkodunk. Emberségünk vagy elutasításunk a másik ember irányába. A beszélgetés odafigyelés, információcsere, megértés, és megértetés, ráhangolódás… Együtt töltött idő. A kapcsolatok kezdetén az összehangolódás eszköze. Nem helyettesíti semmi más. Manapság nagyon gyakran technikai eszközök segítségével zajlik. Ez nem adja vissza hangulatát, intimitását, de hozzásegít az egymástó távol élők kapcsolatnak a fenn tartásához. A kapcsolatok romlását jelzi, ha kevesebb ideig tart, ritkábban kezdeményezzük, és felszínes csevegéssé változik

 

A jelentéktelen mindennapos udvarias beszélgetések általában szociális síkosítóként szolgálnak. Ilyenek folynak a munkahelyeken, a véletlen találkozások alkalmával. A beszélgetések más jelentést, tartalmat kapnak a mélyebb emberi kapcsolatokban: kedves- szerető-barát, férj- feleség-gyerek viszonylatában.  És még számos más szituációban.

 

A legújabb kutatások szerint a mély és tartalmas beszélgetések teszik az embereket boldoggá.

 „A mindennapos beszélgetéseknek is megvan a szerepük - nyilatkozta Matthias Mehl, az Arizona Egyetem professzora - A szociális érintkezés egyik legfontosabb formája az udvariaskodó, de semmitmondó beszélgetés. Ezek mellett a tartalmas beszélgetések kötik össze igazán az embereket. Nem kell komoly filozófiai problémákról szót váltanunk barátainkkal, ismerőseinkkel, csak legyen tartalma a beszélgetésnek" - nyilatkozta Mehl professzor.A kutatás során Mehl professzor összesen 79 önkéntes nőt és férfit szerelt fel elektronikusan aktivált felvevővel, ami bizonyos időközönként (minden 12.5 percben) felvette viselője beszélgetéseit. Ez négy nap alatt több mint 23000 felvételt jelentett. A kutatók meghallgatták és értékelték ezeket a beszélgetéseket, majd megkérték a résztvevőket, írják le saját általános kedélyállapotukat és személyiségüket.

Az eredmények szerint azok, akik boldogabbnak érezték magukat, általában kevesebb időt töltöttek egyedül, és többet nagy társaságban. A legkevésbé boldogokkal összehasonlítva a leginkább boldogak 25 százalékkal kevesebb időt töltöttek egyedül és 70 százalékkal többet társaságban, beszélgetéssel. A legboldogabbak háromszor annyi időt töltöttek udvarias csevegéssel, és kétszer annyit tartalmas beszélgetésekkel, mint a legkevésbé boldogak.

Minden kutatás nélkül magunkról is tudjuk, hogy egy jó beszélgetés felszabadítja a lelkünket.  Kérdezzük meg magunktó:

HA EZT TUDJUK, MIÉRT NEM CSINÁLJUK?

GYEREKEINKKEL, KEDVESÜNKKEL, BARÁTAINKKAL….

 

 

 

Elérhetőség

gondolatolvasás
5085 Rákóczifalva Rózsa út 5/a

20 3398345

© 2014 Minden jog fenntartva.